stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Εντοπίστηκε νέα αιτία για την νευροεκφύλιση

Εντοπίστηκε νέα αιτία για την νευροεκφύλιση


 neurodegeneration

Σε πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες οι νευρώνες του εγκεφάλου υπερδιεγείρονται κι αυτό οδηγεί σε καταστροφή τους. Aυτή η διαδικασία είναι μια πιθανή βάση για θεραπεία σε μερικούς ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τους στόχους που πρέπει να έχουν τα φάρμακα για να μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία.
Σε μια νέα, εξαιρετικά λεπτομερή μελέτη, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει έναν προηγουμένως χαμένο συνδετικό κρίκο μεταξύ της υπερδιέγερσης και την καταστροφής του ιστού του εγκεφάλου και φαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας στόχος για τα μελλοντικά φάρμακα. Η έρευνα, με επικεφαλής το AI Virtanen Institute στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης, το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και την εταιρεία Xigen Pharma AG, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience.
Τι είναι αυτό που λείπει; Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η υπερβολική διέγερση νευρώνων παράγει μόρια μονοξειδίου του αζώτου. Παρά το γεγονός ότι  αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει ένα σήμα για την καταστροφή των κυττάρων, η μικρή ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου που παράγεται από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει την βλάβη στον εγκέφαλο. Η ομάδα τώρα δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται NOS1AP συνδέει το μονοξείδιο του αζώτου που παράγεται με τη ζημία που προκύπτει. Η NOS1AP δεσμεύει έναν εκκινητή της καταστροφής των κυττάρων που ονομάζεται επίσης ΜΚΚ3 και κινείται μέσα στο κύτταρο με την πηγή του μονοξειδίου του αζώτου όταν τα κύτταρα είναι υπερ-ενεργοποιημένα. Η θέση αυτών των πρωτεϊνών στα κύτταρα τους αναγκάζει να μετατρέψουν την υπερδιέγερση σήματος σε μια απάντηση στην καταστροφή των κυττάρων. Η ομάδα σχεδίασε μια χημική ουσία που αποτρέπει την NOS1AP από το να συνδέει την πηγή του μονοξειδίου του αζώτου. Αυτό μειώνει την απόκριση των κυττάρων σε κύτταρα καταστροφής του εγκεφάλου και ως εκ τούτου περιορίζει τις βλάβες στον εγκέφαλο στα τρωκτικά.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Ακαδημία της Φινλανδίας, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις υψηλής απόδοσης και απεικόνισης στο Ινστιτούτο AI Virtanen. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συνέχιση της εργασίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η επιληψία και οι χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Καθώς η NOS1AP σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια, το διαβήτη και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, η μελλοντική έρευνα στον τομέα αυτό μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος ασθενειών.
 medinova.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...