stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται στο Πουντζάμπ του Πακιστάν ----KAI EΥΡΩΠΗ

Δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται στο Πουντζάμπ του Πακιστάν



Η πακιστανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με ένα ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού στην πολιτεία κεντρικό Πουντζάμπ.

Περισσότεροι από 4.000 κρούσματα της κουνούπια ασθένειας έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο φόβος να αντιτάξουμε και η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τον πυρετό έχει βοηθήσει να προκαλέσουν πανικό στην περιοχή.

Kamal Al Jazeera για εκθέσεις Hyder από ένα νοσοκομείο στην πόλη της Λαχώρης




Dengue fever spreads in Pakistan's Punjab


The Pakistani government is struggling to cope with an outbreak of dengue fever in the central Punjab state.

More than 4,000 cases of the mosquito-borne disease have been confirmed.

Fear-mongering and a lack of awareness about the fever has helped cause panic in the area.

Al Jazeera's Kamal Hyder reports from a hospital in the city of Lahore


http://english.aljazeera.net/video/asia/2011/09/2011915164829776811.html

***************************************************


KatseKala: Θερίζει ο δάγκειος πυρετός στο Περού   
Δεκατέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου φέτος
από δάγκειο πυρετό που έχει ξεσπάσει στο Περού και κυρίως στην
τουριστική περιοχή Λορέτο στο βόρειο τμήμα του Αμαζονίου, γεγονός που
οδήγησε τις αρχές να κηρύξουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή
και να προχωρήσουν σε γενική απολύμανση.





Επανεμφάνηση του Δάγκειου αιμορραγικού πυρετού στην Ευρώπη.















Πηγές εικόνων:
http://www.sos-arsenic.net/english/environment/dengu.html, http://nghphoto.com/images/dengue-hemorrhagic-fever-dhf.html, http://healthlinetips.blogspot.com/2010/07/dengue-useful-info-update.html.


Μια ασθένεια που έπληξε και την Ελλάδα την δεύτερη δεκαετία του 20 αιώνα και άφησε πολλά θύματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την υπηρεσία προστασίας υγείας της Αγγλίας (H.P.A.), έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα που παρατηρούνται στην Αγγλία, το 2009 είχαν 166 κρούσματα ενώ το 2010 έφθασαν τους 406 προσβεβλημένους ασθενείς, δίχως να δίδονται παράταιρο στοιχεία για τυχόν θανάτους.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη και συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού της οικογένειας Aedes, aegypti με την κοινή ονομασία ‘’κουνούπια τίγρης’’.

 Εμφανίζεται μετά από 5-6 ημέρες με υψηλό πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις, μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε αιμορραγίες και εκχυμώσεις είναι δε μία αρρώστια που εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, πολύ πιθανόν να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.

Το ιογενής νόσημα ετούτο είναι κοινό στις τροπικές χώρες, εμφανίζεται τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές και θεωρείτε δεύτερο (με πρώτο νόσημα την ελονοσία), που μεταδίδετε απ’ τα κουνούπια και δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία όπως δήλωσε ο Δρ. Τζέιν Τζόουν του H.P.A., καθώς και μεταδίδετε όλο το χρόνο.
Τα κουνούπια Aedes που μεταφέρουν τον Δάγκειο πυρετό είναι εκείνα που δραστηριοποιούνται την ημέρα ενώ εκείνα που μεταφέρουν την ελονοσία εμφανίζονται τη νύχτα.
Στις αρχές του 2009 υπήρξε μια σοβαρή έξαρση στη Βραζιλία και στις τροπικές χώρες της Ν. Αμερικής με πολλά θύματα, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε εκεί.
 Όμως σήμερα, είναι υπαρκτή η απειλή για την γηραιά Ευρώπη απ’ τον δάγκειο πυρετό. Γι αυτό κι η υπηρεσία προστασία της υγείας στην Αγγλία εξέδωσε ανακοίνωση για όσους ταξιδέψουν σε τροπικές χώρες.
Η ανησυχία όμως επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους της Ευρώπης, διότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα ‘’κουνούπια τίγρης’’ μαζί με την μετακίνηση του πληθυσμού, έχουν έρθει στην Ευρώπη;


Τα κουνούπια που τρέφονται με αίμα και μερικά είδη τους ευθύνονται για την εξάπλωση στους ανθρώπους θανατηφόρων νόσων, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, συνήθως βρίσκουν το στόχο τους επειδή ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που βγαίνει από τις εκπνοές.


Όμως, ερευνητές στις ΗΠΑ βρήκαν χημικές ουσίες που μπερδεύουν αυτόν τον οσφρητικό μηχανισμό των κουνουπιών και έτσι ανοίγουν τον δρόμο για νέας γενιάς χαμηλού κόστους αντικουνουπικά, τα οποία θα αποπροσανατολίζουν τα αιμοβόρα έντομα και θα βοηθούν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των παθήσεων, ιδίως στις φτωχές τροπικές χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες.
Θα πρέπει πάντως πρώτα να αποδειχτεί ότι οι νέες ουσίες είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους και μπορούν να παραχθούν μαζικά με χαμηλό κόστος.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), με επικεφαλής τον καθηγητή εντομολογίας Αναντασανκάρ Ρέι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, ανακάλυψαν στο εργαστήριο τρεις τύπους πτητικών χημικών μορίων, που προκαλούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στα οσφρητικά νεύρα (υποδοχείς οσμών) των κουνουπιών ή τα απενεργοποιούν τελείως ή, ακόμα, μιμούνται παραπλανητικά το διοξείδιο του άνθρακα, οπότε μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών «παγίδων» για τα έντομα.
Το υπάρχον εντομο-απωθητικό DEET είναι ακριβό, χρειάζεται συνεχή χρήση και δημιουργεί αντίσταση στα έντομα, γι’ αυτό αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις.
Από την άλλη, οι υπάρχουσες παγίδες για τα κουνούπια θεωρούνται κι αυτές ακριβές και ογκώδεις.
Οι νέες ουσίες είναι αποτελεσματικές ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, για αυτό είναι πιο οικονομικές.
Περίπου 781.000 άνθρωποι πέθαναν από ελονοσία το 2009 διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τους οποίους το 90% στην Αφρική, ενώ το 92% ήσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Ο δάγκειος πυρετός πλήττει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ τα κουνούπια είναι επίσης φορείς άλλων επικίνδυνων νόσων, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος πυρετός κ.α.
Πάντως, εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που έλκουν τα κουνούπια στους ανθρώπους, όπως η οσμή του ιδρώτα και του δέρματος, καθώς και η θερμότητα του σώματος.

Από την άλλη, οι νέες χημικές ουσίες -πέρα από τις πετυχημένες δοκιμές με τα κουνούπια που ήδη έγιναν- δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα για την ασφάλειά τους στους ανθρώπους.
Πηγή: «Η» Online



Κουνούπι Aedes aegypti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...