stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Νόσος του Lyme -( Lyme Disease)


Νόσος του Lyme  -( Lyme Disease)





Τι είναι η νόσος του Lyme;

Η νόσος του Lyme οφείλεται στη μόλυνση από τέσσερις αντιγονικά συγγενείς μικροαερόφιλες σπειροχαίτες της οικογένειας Spirochaetaceae: Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. garinii, B. afzelii, και B. japonica.

Που απαντάται η ασθένεια;

Απαντάται στην Ευρώπη, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, σε περιοχές των ΗΠΑ και στον Καναδά. Οι κρότωνες (τσιμπούρια), φορείς της νόσου του Lyme, βρίσκονται συνήθως σε εύκρατα κλίματα, σε περιοχές όπου η σχετική υγρασία στο επίπεδο του εδάφους είναι υψηλή.

Πώς μεταδίδεται και εξαπλώνεται η ασθένεια;

Η B. burgdorferi μεταδίδεται από κρότωνες τριών ξενιστών του γένους των ιξωδών. Ο επιπολασμός της νόσου είναι εποχικός και εξαρτάται από τον κύκλο ζωής του φορέα. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και από άλλα έντομα όπως μύγες, κουνούπια και ψύλλους. Τα οικόσιτα ζώα και ο άνθρωπος μολύνονται με το τσίμπημα μολυσμένων εντόμων. Είναι απίθανη η μετάδοση της νόσου εάν οι κρότωνες δεν μείνουν προσκολλημένοι επί τουλάχιστον 24 ώρες.

Ποιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εγκυμονεί αυτή η ασθένεια;

Αν και οι κρότωνες μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε όλα τα στάδια της εξέλιξής τους, ο άνθρωπος συνήθως μολύνεται από τις νύμφες οι οποίες είναι πολύ μικρές και δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτές. Οι προνύμφες σπάνια είναι φορείς των B. burgdorferi πριν να τραφούν και οι ενήλικοι κρότωνες μπορούν να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν μέσα σε λίγες ώρες.
Στον άνθρωπο παρατηρούνται και ασυμπτωματικές και συμπτωματικές λοιμώξεις. Το πρώτο σύμπτωμα στον άνθρωπο είναι μια χαρακτηριστική δερματική αλλοίωση που ονομάζεται μεταναστευτικό ερύθημα• μια κηλίδα ή βλατίδα η οποία διευρύνεται και εξελίσσεται σε ένα βραδέως επεκτεινόμενο κόκκινο εξάνθημα σε σχήμα ομόκεντρων κύκλων με μια καθαρή περιοχή στο κέντρο (bull's-eye). Η δερματική αλλοίωση μπορεί να συνοδεύεται με δυσανεξία, κόπωση, πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, μυαλγία, αρθραλγία ή λεμφαδενοπάθεια. Ενδέχεται να εμφανιστούν και δευτερογενείς δερματικές αλλοιώσεις σε άλλες περιοχές.
Στο δεύτερο στάδιο της νόσου, που εκδηλώνεται μετά από εβδομάδες ή και μήνες, ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν γενικευμένη νόσο. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο διαλείπων πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, με ή χωρίς οίδημα• συνήθως προσβάλλονται μεγάλες αρθρώσεις που επηρεάζονται από το βάρος, όπως τα γόνατα. Η αρθρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια και να εκδηλώνεται επί αρκετά έτη. Σπανιότερα, εκδηλώνονται μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και νευροπάθεια που περιλαμβάνει την πάρεση των κρανιακών νεύρων και πολυριζονευρίτιδα.
Μετά από μήνες ή έτη, ορισμένοι ασθενείς εισέρχονται σε ένα τρίτο, χρόνιο στάδιο, που μπορεί να περιλαμβάνει χρόνια ατροφική ακροδερματίτιδα (acrodermatitis chronica atrophicans), νευρολογικές διαταραχές ή χρόνια αρθρίτιδα. Χωρίς να είναι συνήθης, υπάρχει και σοβαρή μορφή της νόσου που προκαλεί αναπηρία.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της νόσου;

Η περίοδος επώασης από φυσικές μολύνσεις των ζώων είναι άγνωστη. 
Η νόσος του Lyme έχει αναφερθεί σε σκύλους, ίππους, βοοειδή, γάτες και κουνέλια. 
Τα βασικά συμπτώματα στο σκύλο είναι η χωλότητα και η αρθρίτιδα, ιδίως στις αρθρώσεις του καρπού και του ταρσού. 
Ενδέχεται να εκδηλωθούν ταυτόχρονα πυρετός, ανορεξία, κόπωση ή λεμφαδενίτιδα, ιδίως στα προωμοπλατιαία ή τα ιγνυακά λεμφογάγγλια. 
Η κλασική δερματική βλάβη που παρατηρείται στον άνθρωπο, το μεταναστευτικό ερύθημα, δεν απαντά στους σκύλους• όμως, σε περιοχές που ενδημεί η νόσος, διευρυνόμενες δερματικές αλλοιώσεις στην κοιλιακή χώρα ή σε άλλες περιοχές του σώματος με σχετικά χαμηλή τριχοφυία μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη της νόσου του Lyme. 
Αν και βάσει ερευνών συνάγεται ότι ποσοστό από 5% έως 36% των γατών είναι οροθετικές, δεν έχουν δημοσιευθεί περιπτώσεις φυσικής εκδήλωσης της νόσου στις γάτες. 
Τα συνηθέστερα συμπτώματα στους ίππους που αποδίδονται σε μόλυνση από B. burgdorferi είναι χαμηλός πυρετός, δυσκαμψία ή χωλότητα σε περισσότερα άκρα, υπεραισθησία, μυική ατροφία, αλλαγές συμπεριφοράς και, σπάνια, εξοίδηση αρθρώσεων. Στα βοοειδή, οι υψηλοί τίτλοι B. burgdorferi στον ορό ή σε υγρό από τις αρθρώσεις συνδέονται με αρθρίτιδα και χωλότητα. 
Τα βοοειδή φαίνεται να παρουσιάζουν σχετική ανθεκτικότητα σε πειραματική λοίμωξη.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση της νόσου του Lyme βασίζεται συνήθως στα κλινικά συμπτώματα, σε επιδημιολογικά δεδομένα, στον αποκλεισμό άλλων ασθενειών, σε εργαστηριακά δεδομένα και την ανταπόκριση στα αντιβιοτικά. 
Γενικά, τα αποτελέσματα από τον πλήρη αιματολογικό, βιοχημικό και ανοσολογικό έλεγχο και τις ακτινογραφίες είναι φυσιολογικά, με εξαίρεση τα αποτελέσματα που συνδέονται με τα συστήματα που έχουν προσβληθεί. 
Ο ορολογικός έλεγχος είναι χρήσιμος για τη ολοκλήρωση της κλινικής διάγνωσης. Η ορολογική διάγνωση δυσχεραίνεται από τη μακρά περίοδο επώασης, την ύπαρξη ασυμπτωματικών λοιμώξεων, τις διασταυρούμενες αντιδράσεις με άλλες σπειροχαίτες και την επιμονή των τίτλων επί μήνες ή και έτη. Η απομόνωση του B. burgdorferi είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Οι παθογόνοι οργανισμοί μπορεί να απομονωθούν από αρθρώσεις, περιαρθρικό ιστό, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, λεμφαδένες ή το δέρμα.

Τι μέτρα λαμβάνονται για την πρόληψη ή την καταπολέμηση αυτής της νόσου;

Η αγωγή με πενικιλίνες ή τετρακυκλίνες συνήθως επιφέρει ταχεία κλινική ανταπόκριση στους σκύλους με αρθρίτιδα• εντούτοις, σε πολλά ζώα παρατηρείται ατελής ή πρόσκαιρη βελτίωση. Ενδέχεται να απαιτηθεί και θεραπεία των συμπτωμάτων με στόχευση στο όργανο το οποίο έχει προσβληθεί.
Για την αποτροπή δηγμάτων από κρότωνες χρησιμοποιούνται ακαρεοκτόνα. Τα ζώα πρέπει επίσης να εξετάζονται συχνά για κρότωνες, οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται πάραυτα. Για τους σκύλους διατίθεται τόσο αδρανοποιημένο, ολοκυτταρικό εμβόλιο όσο και ανασυνδυασμένο Osp A εμβόλιο κατά μιας πρωτεΐνης επιφανείας. Χρησιμοποιούνται νήματα βαμβακιού με περμεθρίνη (Permethrin) για τη μείωση του πληθυσμού των κροτόνων σε πηγές μόλυνσης των τρωκτικών στη φύση• τα ποντίκια χρησιμοποιούν το βαμβάκι ως υλικό για τις φωλιές τους. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά και περιέκτες δολωμάτων με fipronil για τρωκτικά και εμποτισμένοι σε amitraz πάσσαλοι για ελάφια.




Χαρακτηριστικό κόκκινο σημείο της Βορρελίωσης (μεταναστευτικό ερύθημα) 
Αρχείο:Ixodes hexagonus (aka).jpg
Τόσο οι νύμφες όσο και τα ενήλικα τσιμπούρια μπορεί να είναι φορείς της βορρελίωσης.





Η Μπορρελίωση ή Νόσος του Lyme [Λάιμ]  ( Lyme Disease) είναι μια ΑΣΘΕΝΕΙΑ που προκαλείται από το  ΒΑΚΤΗΡΙΟ Borrelia burgdorferi.






ImagesBorrelia Burgdorferi
  
http://www.wadsworth.org/databank/hirez/hechemy2.gif
Bacteria: Borrelia burgdorferi
www.wadsworth.org
http://gardenrain.files.wordpress.com/2009/04/borrelia_burgdorferi.jpg
Borrelia burgdorferi.
gardenrain.wordpress.com
http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2007/joyce_kait/images/bluenelson.jpg
of Borrelia burgdorferi
bioweb.uwlax.edu
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/1427.jpg
Borrelia burgdorferi
www.nlm.nih.gov
http://student.ccbcmd.edu/courses/bio141/labmanua/lab7/images/borrelia.jpe
Borrelia burgdorferi
student.ccbcmd.edu
http://www.lib.uiowa.edu:8080/hardin/md/pictures22/cdc/6631_lores.jpg
Lyme Disease : Borrelia
www.lib.uiowa.edu
http://www.nature.com/nrmicro/journal/v3/n2/images/nrmicro1086-f1.gif
of Borrelia burgdorferi.
www.nature.com
http://www.textbookofbacteriology.net/cdc1.jpeg
Borrelia burgdorferi
www.textbookofbacteriology.net

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...