stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Συνομιλίες βακτηρίων

Συνομιλίες βακτηρίων
'βακτήρια καί η ανθεκτικότητα στά αντιβιοτικά '

Τα βακτήρια, αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που κατακλύζουν το σώμα μας διαθέτουν ιδιοφυείς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό κατορθώνουν να συντονίζονται, να δρουν από κοινού προς όφελος της ομάδας τους.
Η Dr. Bonnie Bassler εξηγεί αυτές τις στρατηγικές των βακτηρίων, τις οποίες εκμεταλλεύεται για να προτείνει νέα φάρμακα περισσότερο αποτελεσματικά από τα προβληματικά, πια, αντιβιοτικά.













Σκοτώνει ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς των νοσοκομείων

Σκοτώνει ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς των νοσοκομείων.




Ενα βακτήριο-καμικάζι, που λύεται για να απελευθερώσει τοξίνες που σκοτώνουν ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς, δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων


Ένα κοινό βακτήριο μετέτρεψαν σε υπερ-όπλο εναντίον των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών ερευνητές από τη Σιγκαπούρη.
Οι ερευνητές αξιοποίησαν τις δυνατότητες της συνθετικής βιολογίας για να καταστήσουν ένα αθώο εντεροβακτήριο (Escherichia coli) ικανό να σκοτώσει την ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) στην οποία οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Όπως περιγράφουν στο άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Molecular Systems Biology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Nanyang εφοδίασαν το εντεροβακτήριο με μια σειρά μοναδικών ιδιοτήτων. Ετσι αυτό μπορεί αρχικά να ανιχνεύει την παρουσία της ψευδομονάδας, στη συνέχεια να παράγει μια τοξίνη η οποία μπορεί να σκοτώσει την ψευδομονάδα και τέλος να λύεται επιτρέποντας στην τοξίνη να απελευθερωθεί στο περιβάλλον και να επιτελέσει το έργο της.

Ελπίδες για αντιμετώπιση δύσκολων μικροοργανισμών

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το υπερ-όπλο τους σε καλλιέργειες ψευδομονάδας, διαπίστωσαν ότι αυτό εξολόθρευσε το 90% των εχθρών.
Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ως εξαιρετικά μεγάλο.


Με δεδομένο ότι η ψευδομονάδα, η οποία αναπτύσσεται στο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα των ατόμων που προσβάλλει, αποτελεί έναν από τους δύσκολους στην αντιμετώπισή τους μικροοργανισμούς, τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.
Πολύ περισσότερο δε, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι τροποποιώντας κατάλληλα το σύστημα ανίχνευσης του εντεροβακτηρίου, αυτό θα μπορεί να επιτεθεί και σε άλλους ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς.
Προς το παρόν, το εντεροβακτήριο-καμικάζι δοκιμάζεται σε ζώα που έχουν προσβληθεί από ψευδομονάδα.
Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμασιών θα καθορίσουν και την έναρξη αντίστοιχων σε ανθρώπους.
 
 
 
 
 
 

Φως στα μυστικά του κυτταρομεγαλοϊού. CMV ,Cytomegalovirus


Φως στα μυστικά του κυτταρομεγαλοϊού.
CMV ,Cytomegalovirus
File:Cytomegalovirus 01.jpg
CMV infection of a lung pneumocyte.


Ελληνες και νοτιοκορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί για να ξεγελά το ανοσοποιητικό.
Τα μυστικά του «ύπουλου» μεγαλοκυτταροϊού έφεραν στο φως έλληνες ερευνητές,
Λονδίνο
Φως στους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο ερπητοϊός HCMV (ανθρώπινος κυτταρομεγαλοϊός) προκειμένου να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα έριξαν έλληνες ερευνητές από την ομάδα Χημείας Πρωτεϊνών του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", σε συνεργασία με νοτιοκορεάτες ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ελλήνων επιστημόνων
(Ευστράτιος Στρατίκος, Ειρήνη Ευνουχίδου)
και των ασιατών συναδέλφων τους στην επιθεώρηση
 "Nature Immunology" ο ιός χρησιμοποιεί μόρια που ονομάζονται microRNA για να «χειραγωγήσει» τα κύτταρα που μολύνει, ώστε να σταματήσουν να παράγουν το ένζυμο ERAP1.

Ενζυμο -«κλειδί» Το συγκεκριμένο ένζυμο παίζει βασικό ρόλο σε μια λειτουργία του κυττάρου που ονομάζεται αντιγονοπαρουσίαση και η οποία του επιτρέπει να «ενημερώσει» το περιβάλλον του ότι είναι μολυσμένο.
 Χωρίς το ένζυμο ERAP1, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει ποια κύτταρα είναι μολυσμένα από τον ιό και έτσι ο ιός είναι ελεύθερος να επιτύχει χρόνιες μολύνσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του ιού HCMV, καθώς και για την αντιμετώπισή του με νέου τύπου φάρμακα.
Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς ο συγκεκριμένος ιός που αποτελεί κοινό στέλεχος της οικογένειας των ερπητοϊών μολύνει το 50% ως 80% των ενηλίκων.
 Αν και αυτές οι μολύνσεις δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στους υγιείς ανθρώπους, μπορεί να αποβούν ακόμα και θανατηφόρες σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό HIV, σε λήπτες μοσχευμάτων και σε νεογέννητα βρέφη.

Και για άλλες ασθένειες Το ένζυμο ERAP1 φαίνεται πάντως ότι μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την αντιμετώπιση πολλών ανθρώπινων ασθενειών.

 Γενετικές μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί) στο γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή του ενζύμου έχουν πρόσφατα συσχετιστεί με την προδιάθεση για την ανάπτυξη διαφορετικών νόσων, συμπεριλαμβανομένων πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων, του καρκίνου και της μόλυνσης με τον ιό του AIDS.

Οι μεταλλάξεις αυτές διερευνώνται, ήδη, από την ομάδα του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", με επικεφαλής τον κ.
Στρατίκο, ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες.

http://www.tovima.gr/science/research/article/?aid=419675










Σχήμα 2. Αναγνώριση των κυττάρων μολυσμένων με κυτταρομεγαλοϊό από ανασταλτικές και ενεργοποίησης ζεύγη υποδοχείς 
Κυτταρομεγαλοϊός έχουν MHC μόρια παρόμοια με τα οποία χρησιμεύουν ως συνδέτες για ανασταλτικοί υποδοχείς εκφράζονται στην φυσικοί φονείς (ΝΚ) κύτταρα ευαίσθητα στελέχη ποντικού. 
Ως αποτέλεσμα, δεν είναι μολυσμένα με ιό κύτταρα θανατώνονται από κύτταρα ΝΚ, παρά τη χαμηλή έκφραση MHC τους (αριστερά). 
Σε αντίθεση, τα ΝΚ κύτταρα από ανθεκτικά στελέχη ποντικού εκφράζουν ενεργοποίηση παρά ανασταλτικοί υποδοχείς που αναγνωρίζουν τις ιικές MHC μόρια παρόμοια. 
Συνεπώς, αυτά τα κύτταρα μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά μολυσμένα με ιό κύτταρα (δεξιά) (Arase et αϊ. Science 2002).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...