Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι στη Γουινέα από τον Εμπολα
Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύεται ότι πέθαναν από τον ιό Εμπολα στη Γουινέα ξεπέρασε τους 100, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι «από τα πιο δύσκολα κρούσματα με τα οποία έχουμε ποτέ ασχοληθεί».
Ο ιός έχει σκοτώσει μέχρι τώρα 101 άτομα στη Γουινέα και 10 στη Λιβερία και έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά κράτη της Δυτικής Αφρικής, των οποίων τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά μεταξύ των χωρών.
Η Νότια Γουινέα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, με την πρώτη περίπτωση θανάτου από τον ιό Εμπολα να έχει αναφερθεί τον περασμένο μήνα.
Η γεωγραφική εξάπλωση της επιδημίας συνεχίζει να καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα, καθώς στα τελευταία κρούσματα συμμετέχουν και πολύ μικρότερες περιοχές.
«Αναμένουμε ότι το ξέσπασμα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες, προτού να είμαστε σε θέση να πούμε με ασφάλεια ότι μπορούμε να το ελέγξουμε αποτελεσματικά», λέει ο Keija Fukuda, βοηθός γενικός διευθυντής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ΠΟΥ ανέφερε μέχρι τώρα 157 ύποπτα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Γουινέα, συμπεριλαμβανομένων 20 στην πρωτεύουσα της χώρας, Κόνακρι. Απ’ αυτά τα 60 είναι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιού Εμπολα.
Στη γειτονική Λιβερία έχουν αναφερθεί 21 περιπτώσεις και 10 νεκροί, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Εμπολα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το Μάλι, επίσης, είχε αναφέρει 9 ύποπτα κρούσματα, αλλά οι μέχρι τώρα εξετάσεις έδειξαν πως 2 απ’ αυτούς δεν είχαν ιό Εμπολα.
Την περασμένη εβδομάδα το Μάλι βρισκόταν σε επιφυλακή λόγω των φόβων της επιδημίας του Εμπολα και είχε αναφέρει ότι θα εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, τόνισε πως έχει αναστείλει τις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους μουσουλμάνους προσκυνητές από τη Γουινέα και τη Λιβερία, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για το ξέσπασμα του Εμπολα.
Αυτή είναι η πρώτη γνωστή επιδημία στη Γουινέα με πλέον πρόσφατες πριν από αυτήν τις περιπτώσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Ουγκάντα που βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από το τωρινό ξέσπασμα.
Υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό του Εμπολα, που μεταδίδεται με την στενή επαφή και σκοτώνει το 25%-90% των θυμάτων.
medinova.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου