stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σκοτώνει ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς των νοσοκομείων

Σκοτώνει ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς των νοσοκομείων.




Ενα βακτήριο-καμικάζι, που λύεται για να απελευθερώσει τοξίνες που σκοτώνουν ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς, δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων


Ένα κοινό βακτήριο μετέτρεψαν σε υπερ-όπλο εναντίον των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών ερευνητές από τη Σιγκαπούρη.
Οι ερευνητές αξιοποίησαν τις δυνατότητες της συνθετικής βιολογίας για να καταστήσουν ένα αθώο εντεροβακτήριο (Escherichia coli) ικανό να σκοτώσει την ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) στην οποία οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Όπως περιγράφουν στο άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Molecular Systems Biology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Nanyang εφοδίασαν το εντεροβακτήριο με μια σειρά μοναδικών ιδιοτήτων. Ετσι αυτό μπορεί αρχικά να ανιχνεύει την παρουσία της ψευδομονάδας, στη συνέχεια να παράγει μια τοξίνη η οποία μπορεί να σκοτώσει την ψευδομονάδα και τέλος να λύεται επιτρέποντας στην τοξίνη να απελευθερωθεί στο περιβάλλον και να επιτελέσει το έργο της.

Ελπίδες για αντιμετώπιση δύσκολων μικροοργανισμών

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το υπερ-όπλο τους σε καλλιέργειες ψευδομονάδας, διαπίστωσαν ότι αυτό εξολόθρευσε το 90% των εχθρών.
Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ως εξαιρετικά μεγάλο.


Με δεδομένο ότι η ψευδομονάδα, η οποία αναπτύσσεται στο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα των ατόμων που προσβάλλει, αποτελεί έναν από τους δύσκολους στην αντιμετώπισή τους μικροοργανισμούς, τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.
Πολύ περισσότερο δε, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι τροποποιώντας κατάλληλα το σύστημα ανίχνευσης του εντεροβακτηρίου, αυτό θα μπορεί να επιτεθεί και σε άλλους ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς.
Προς το παρόν, το εντεροβακτήριο-καμικάζι δοκιμάζεται σε ζώα που έχουν προσβληθεί από ψευδομονάδα.
Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμασιών θα καθορίσουν και την έναρξη αντίστοιχων σε ανθρώπους.
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...